Emissieloos waterstof, olie uit lignine en circulair asbest vernietigen, zijn innovaties die kans maken op de titel Enlightenmentz 2019. Tijdens deze verkiezing kijken wij welke bedrijven in Technology Readiness Level 4, 5, 6, 7, of 8 met hun proces de industrie kunnen helpen verduurzamen. TNO, Vertoro en Asbeter pitchen tijdens het congres Het Nieuwe Produceren op 16 mei bij Plant One in Rotterdam. Aan het eind van de dag wordt bekend wie de titel mee naar huis neemt. Vanaf 9 mei kunt u op uw favoriet stemmen via www.hetnieuweproduceren.nu.
Dagmar Aarts/Wim Raaijen
Gek, noemen ze zichzelf. Want wie wil er nou met asbest werken? Asbeter dus. Het bedrijf heeft een proces ontwikkeld waarmee het asbestplaten veilig, betaalbaar en circulair kan vernietigen met behulp van zure industriële reststromen. Deze zure stromen worden momenteel geneutraliseerd en dan geloosd. Daarbij komt veel CO2 vrij, wat wordt vermeden als de reststromen worden ingezet om asbest te vernietigen.
Waarom is deze techniek belangrijk?
Asbestcement vormt een groot afvalprobleem, omdat de overheid heeft bepaald dat golfplaten van dit materiaal voor eind 2024 verwijderd en afgevoerd moeten worden. Op dit moment is storten eigenlijk de enige optie. Inez Postema, CEO van Asbeter: ‘Wij kunnen straks 100.000 ton aan asbestplaten per jaar verwerken met behulp van 500.000 ton aan zure industriële reststromen. Momenteel worden deze reststromen met CO2-rijke kalk of natronloog geneutraliseerd om vervolgens te worden geloosd. Bij het neutraliseren, komt heel veel CO2 vrij. Door die reststromen te gebruiken, vermijden wij een flinke CO2-uitstoot. Daarbij houden wij na ons proces ook nog eens herbruikbare grondstoffen over zoals silica en gips.’
De doorbraak van waterstof als schone energiedrager en grondstof lijkt nabij. Probleem is echter de CO2-uitstoot bij productie. Dat is te reduceren door na het traditionele proces kooldioxide af te vangen en ondergronds op te slaan; ofwel de blauwe variant. Of met groen waterstof, via elektrolyse van water. Maar er is nog een derde, minder bekende optie. Met methaanpyrolyse wordt waterstof uit aardgas gemaakt met koolstof – en niet CO2 – als waardevol bijproduct. Betaalbaar en binnen enkel jaren commercieel toepasbaar. Overal in de wereld wordt er onderzoek naar gedaan. Ook in Nederland.
Waarom is methaanpyrolyse zo interessant?
Groen waterstof is voorlopig nog heel duur en je hebt er veel energie voor nodig. Blauw waterstof is minder elegant. Je stopt CO2 onder de grond en ook daar zijn dure installaties voor nodig. Methaanpyrolyse is een emissieloze route die uitkomst kan bieden. De route is en betaalbaar, gebruikt minder energie en levert een extra waardevol product op: koolstof. De toepassingen zijn divers. Denk daarbij aan additief voor staal, vulmiddel in autobanden, grafiet, kleurstof en bodemveredelaar. Een potentiële groeimarkt. Een bijkomend voordeel van deze turquoise route is dat ook de CO2-emissie die vrijkomt bij de traditionele productie van de koolstof wordt voorkomen.
Vertoro noemt zich het kleinste oliebedrijf ter wereld. De start-up maakt olie van lignine. Dit platform product kan, net als aardolie, worden ingezet als grondstof voor chemicaliën, brandstoffen of materialen. Jaarlijks is er in potentie vier keer zoveel lignine beschikbaar als er aardolie uit de grond wordt gehaald. De ambities zijn groot. ‘Wij willen het grootste duurzame oliebedrijf ter wereld worden.’
Wat is lignine?
Lignine zit in bomen en geeft hen hun stevigheid. Het stofje komt onder andere vrij bij de papierindustrie en de productie van bio-ethanol. Lignine wordt historisch gezien als een moeilijk product waar niet veel mee kan worden gedaan. Momenteel wordt het daarom verbrand om er energie mee op te wekken. ‘Dat is zonde van zo’n mooi en veelzijdig product’, zegt senior scientist Geert Cremers.
Google+