Congres

 

Natuurlijke stappen in de Eemsdelta

Welke stappen kan de industrie in de Eemsdelta het beste zetten op korte en middellange termijn? Er liggen al stevige doelstellingen met de Industrie-agenda en de uitkomsten van de Industrietafel Noord-Nederland. Het congres Eemsdeltavisie op 16 oktober in Delfzijl, dat dit jaar geïntegreerd is met Behind the Scenes van de VNCI, staat in het teken van de mogelijkheden op korte en middellange termijn.

Wim Raaijen

In de Eemsdelta is gekozen voor een purpose driven aanpak waarbij niet op voorhand voor een enkele oplossingsrichting wordt gekozen. Maar wat betekenen deze ambities voor de korte en middellange termijn? Welke stappen kunnen het cluster dichter bij het uiteindelijke doel brengen? En hoe kunnen bedrijven en de omgeving leren van stappen die in het verleden zijn gezet?

Niet al te panisch
Eemsdeltavisie is dit jaar een gezamenlijke zoektocht. Zo duikt keynote Johan Visser van Nouryon kort in het verleden. Hoe is het industriecluster in de Eemsdelta ontstaan? En hoe kunnen keuzes en ontwikkelingen uit het verleden de weg bereiden voor belangrijke stappen in de nabije en verdere toekomst?

Uiteraard is er ook reflectie. Daar zorgt Berend Aanraad van The Natural Step voor. Een citaat van hem: ‘Het is belangrijk dat we niet al te panisch naar duurzaamheid kijken en dit vraagstuk vooral positief blijven benaderen.’ The Natural Step is een wereldwijde beweging die zonder winstoogmerk en op een positieve manier verduurzaming wil helpen versnellen. Daar zijn concrete, natuurlijke stappen een belangrijk onderdeel van.

Studiereis Japan
Er is ook aandacht voor stappen die nu al worden gezet. Als iemand in het oog van de storm staat, dan is het wel Marinus Tabak, de kersverse Plant Manager of the Year. Voor hem staat de grote uitdaging om de moderne kolencentrale van RWE in de Eemshaven om te bouwen naar biomassa als brandstof. En dat is niet eens het einddoel. Vol enthousiasme omarmt hij meer innovaties en ideeën om de footprint van de centrale nog verder terug te brengen.
Belangrijk onderdeel van het evenement is een wedstrijd voor studenten en young professionals. Zes teams van verschillende universiteiten, onderzoeksinstellingen en bedrijven formuleren in een whitepaper stappen die de Eemsdelta kan zetten om de doelstellingen in 2030 en 2050 te halen. Het winnende team gaat op studiereis naar Japan. Drie teams bereiken de finale op 16 oktober in Delfzijl.

Behind the Scenes
Dit jaar wordt Eemsdeltavisie geïntegreerd georganiseerd met Behind the Scenes van de VNCI. Door deze samenwerking worden extra elementen toegevoegd, zoals een bustour langs de chemie in Delfzijl en een virtuele tour door verschillende fabrieken.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Sign up

Sign up