Achtergrond

 

Offshore leven op 1,5 meter afstand

Ook offshore gaat het werk tijdens de coronacrisis door. Maar hoe doe je dat als je twee weken lang met een hecht team op een platform zit?

Dagmar Aarts

geanimeerde-knop

Maatregelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen beginnen voor de medewerkers van de verschillende platforms al voordat ze op hun werkplek op zee zijn. De leden van NOGEPA (de Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie) hebben daarvoor een gezamenlijk beleid. Op de helikopterhavens wordt eerst met een infraroodcamera de temperatuur van de medewerkers gemeten om te controleren of iemand mogelijk is besmet. Wie koorts heeft, mag niet aan boord.

Mondkapjes en plastic raam
Degenen die wel de helikopter ingaan, dragen een mondkapje. Achter de piloten is een plastic raam geplaatst, zodat de stoelen direct achter de piloten veilig benut kunnen worden. Ook worden na iedere vlucht de life-jackets intensief gereinigd en is er tijdens de helikoptervlucht een speciaal reinigingsmiddel beschikbaar om zo de overdracht van de life-jackets tussen personen op een veilige manier te doen.

Absolute minimum
Ook op het platform zelf moet onderling anderhalve meter afstand worden gehouden. Lennard Luijt, production unit manager offshore van de NAM, vertelt hoe dat er bij hen uit ziet. ‘Wij hebben gekeken wat het absolute minimum is aan bemanning om met een platform door te draaien. Normaal gesproken heb je naast de medewerkers van operatie en maintenance een kok en twee stewards. Zij verzorgen de maaltijden, doen de was en schoonmaak. Dat laatste doet iedereen nu zelf. Dat houdt in dat je nu maar met zes man op een platform zit: een kok, een steward en een paar man operatie en maintenance.’ Zij slapen niet langer met z’n tweeën op een hut, maar iedereen ligt alleen. En heeft ook een eigen douche en wc.

Lennard Luijt (NAM): ‘Er wordt nu op sociaal gebied best wel wat gevraagd van mensen.’

Alleen sporten
Op een platform is het sociale aspect groot vertelde Luijt al eens in een interview met Petrochem. ‘Het teamgevoel is in het offshoreleven vele malen groter dan op land. Mijn mensen zijn enorme teamspelers. Als je op zee zit en er gebeurt iets in je leven, dan kan je alleen terugvallen op jouw hmi (hoofd mijnbouw installatie, verantwoordelijke op het eiland, red.) en de hmi kan weer alleen op mij terugvallen.’ Vaak wordt er samen naar de tv gekeken of gesport. Maar dat zit er nu allemaal niet in. ‘Je mag maar alleen de gym in en pas als jij hem hebt schoongemaakt, mag de volgende naar binnen. Er wordt nu op sociaal gebied best wel wat gevraagd van mensen.’
Daarom is het belangrijk om in gesprek te blijven met elkaar. Ook om elkaar op de hoogte te houden. Er zijn dagelijkse ‘calls’, ook met degenen die aan land zitten.

Ziek
Mocht er ondanks alle voorzorgmaatregelen toch iemand verdachte klachten hebben of echt besmet zijn met corona, dan kan deze persoon in zijn eigen hut in isolatie worden geplaatst. Een dokter bepaalt vervolgens wat er gebeurt. Als de zieke verdacht wordt van besmetting met het coronavirus wordt hij met een door NOGEPA ingehuurde helikopter, die permanent beschikbaar is voor dit doel, naar land gebracht. Van deze procedures en diensten, die rondom het coronavirus zijn georganiseerd, is volgens de website van Nogepa al met succes gebruik gemaakt.

Een plastic raam tussen piloot en de passagiers

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Sign up

Sign up