European Industry & Energy Summit

 

Industry & Energy 2020 in vier talkshows

Het was een enorme productie, de European Industry & Energy Summit, begin december 2020. Twee dagen uitzendingen vanuit vier verschillende locaties. Meer dan twintig uur aan uitzendingen. Misschien was EIES2020 daarmee wel een afdruk van de totale energietransitie in de industrie. Een enorm complex aan processen die samen een massieve systeemverandering moeten inzetten. Daar raken we niet over uitgesproken. Een korte terugblik op de vier talkshows tijdens de Summit.

Wim Raaijen/David van Baarle

geanimeerde-knop

Diederik Samsom: ‘Deze keer gaan Europese politici niet voor de gemakkelijke oplossing, maar voor wat nodig is.’

Openingstalkshow: Europa

‘Covid-19 versterkt de Green Deal plannen van de Europese Unie’, zei Diederik Samsom tijdens de openingstalkshow van de European Industry & Energy Summit. Volgens de kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans is er meer publiek geld dan ooit beschikbaar om de energietransitie vorm te geven. Intussen geven energiebedrijven als RWE en chemiebedrijven als Covestro al vorm aan de transitie naar een koolstofemissieloze economie.

Lars Röntzsch (Fraunhofer): ‘Een gezamenlijke aanpak maakt iedereen sterker, zeker ook op het gebied van technologieontwikkeling.’

Next steps in Hydrogen

Er zijn al veel grote plannen op het gebied van groen waterstof, maar er is nog nauwelijks een handtekening gezet. In de talkshow ‘Next steps in hydrogen’ werd uitvoerig gesproken over de stapjes die nu nodig zijn om straks reuzenstappen te kunnen zetten. In de talkshow werd ook nog een interessante pitch gegeven over metal fuels. Immers metaalpoeders bieden ook interessante mogelijkheden voor energieopslag.

Michael Carus (Nova Institute): ‘Wat decarbonisatie is voor de energiesector, is hernieuwbaar koolstof voor de wereld van materialen.’

Innovatie

Willen we de mondiale klimaatdoelstellingen halen, dan lijkt innovatie het toverwoord. En bij voorbaat uitsluiten lijkt daarbij niet verstandig. Alleen al omdat er meer oplossingsrichtingen nodig zijn. Zo zal ons energiesysteem steeds meer moeten decarboniseren, terwijl belangrijke materialen juist om recarbonisatie vragen. De talkshow over innovatie gaf een boeiende discussie over termen en de onderliggende ontwikkelingen.

Jacky de Letter (Yara): ‘Om competitief te worden is schaalgrootte belangrijk. Daarom moeten we wel samenwerken in de transitie.’

Systeemintegratie

Met een toenemend aandeel duurzaam intermitterend vermogen integreren de werelden van energie en chemie. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen Yara en Orsted. Waar nu nog grijze waterstof wordt ingezet voor de productie van ammoniak, maakt dat langzaam plaats voor groene varianten. Om dat mogelijk te maken zijn wel forse investeringen nodig in productiesystemen (elektrolyzers) infrastructuur en opslag van waterstof.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Sign up

Sign up