Toen de coronamaatregelen in maart van kracht gingen, reageerden bedrijven die een onderhoudsstop gepland hadden verschillend: sommigen stelden hun stop uit, anderen stelden alleen niet per se noodzakelijke deelprojecten uit of gingen (met extra maatregelen) gewoon door. Ook zijn bij bedrijven onderhoudswerkzaamheden juist naar voren gehaald. Hoe pakten bedrijven die hun turnaround doorzetten het aan en hoe ging het?
Dagmar Aarts, Liesbeth Schipper, David van Baarle, Wim Raaijen
Gunvor besloot op het hoogtepunt van de coronacrisis om de onderhoudsstop van haar raffinaderij in Rotterdam op te schorten. Een maand later startte Shell Pernis wel met haar stop (Zie kader ‘Onderhoudsstop Shell Pernis’). Het plan van het bedrijf werd goedgekeurd door veiligheidsinstanties en kon daarna ook als voorbeeld dienen voor andere. Zo heeft Gunvor inmiddels bekend gemaakt om toch door te gaan met haar turnaround. Een opluchting voor alle medewerkers, want de raffinaderij lag stil toen de stop werd opgeschort omdat niet aan verplichte inspectietermijnen kon worden voldaan.
Minder mensen
Gunvor heeft de afgelopen maanden gebruikt om met haar contractors te onderzoeken hoe ze wel een stop zonder gezondheidsrisico’s kunnen uitvoeren. Dat resulteerde in een andere planning en extra maatregelen om besmetting te voorkomen. De stop zal langer duren en dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om met minder mensen tegelijk op de raffinaderij de werkzaamheden uit te voeren. Oorspronkelijk zouden 2500 mensen op de site komen werken tijdens de stop, nu zal dat nog niet eens de helft zijn, mogelijk zelfs een derde.
Ook bij Zeeland Refinery is het aantal mensen dat tegelijk op de site aanwezig is teruggebracht. Het bedrijf begon half mei met de grote onderhoudsstop en deze duurt ook nog wel tot half juli. De werkzaamheden worden uitgevoerd met een ruimere planning. ‘Op die manier zijn er minder mensen tegelijkertijd op het terrein aanwezig, zodat we de anderhalve meter afstand beter kunnen hanteren’, vertelt Alex van Schaik, manager HRCS en corona-crisismanager.
Zeeland Refinery
Sabic
Later dan gepland
Toch blijkt het bewaren van die anderhalve meter afstand tijdens sommige werkzaamheden nog best lastig. ‘Daarom hebben we het dragen van helmen met gelaatschermen ingevoerd’, vertelt Van Schaik. ‘Verder verloopt de stop goed en is de sfeer ook goed. We zien dat maatregelen als extra handen wassen en het aanhouden van looprichtingen snel gemeengoed zijn geworden.’ (Lees in het kader ‘Onderhoudsstop ‘Zeeland Refinery’ meer over de stop.)
Bij chemiebedrijf Delamine is de voorjaarstop inmiddels succesvol uitgevoerd. Het bedrijf begon op Chemiepark Delfzijl in de tweede helft van mei aan haar stop. Een maand later dan gepland. Een grotere turnaround die in het najaar is gepland, begint juist een maand eerder.
Inspectietermijnen
Het losbarsten van de coronacrisis was voor Delamine reden genoeg om de twee stops die dit jaar waren gepland nog eens goed tegen het licht te houden. Uitvoerig werd gekeken naar de integriteit en ook de inspectietermijnen van de verschillende onderdelen. Dat resulteerde in een andere opbouw van de stops en verschillende verschuivingen. (Lees in het kader ‘Onderhoudsstop Delamine’ wat er tijdens de stop is gedaan.)
Sabic wilde haar onderhoudsstop eigenlijk uitstellen, maar gaat noodgedwongen door. Ondanks dat Sabic kon aantonen dat het veilig kon blijven produceren, dwingt de toezichthouder het bedrijf toch zijn verplichte keuringen uit te voeren. Hoewel termijnflexibilisering wel degelijk mogelijk is, kunnen condition based maintenance en risk based inspections helaas nog geen verlichting bieden op de korte termijn. (Lees verderop in dit magazine een uitgebreid artikel over deze stop) Door de extra veiligheidsmaatregelen duurt de turnaround iets langer gepland.
Google+