Als de Nederlandse industrie haar CO2-uitstoot tegen 2030 flink omlaag wil hebben gebracht, zijn er ingrijpende veranderingen in productieprocessen nodig. Het vraagt bijvoorbeeld om innovaties die de energievraag omlaag brengen. Maar ook om nieuwe processen waarmee afvalstromen weer grondstoffen worden. Splitsen we in de toekomst CO2 met plasma en scheiden we mengsels dan in een horizontale kolom?
Liesbeth Schipper
Het Fins-Nederlandse Coolbrook ontwikkelt een elektrisch aangedreven naftakraker. Deze Rotor Dynamische Reactor kan de CO2-uitstoot van het kraakproces enorm reduceren bij gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Coolbrook heeft 5,5 miljoen euro subsidie gekregen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor verdere ontwikkeling van de technologie. Op dit moment bouwt het bedrijf een pilotinstallatie op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Deze zou in april 2022 klaar moeten zijn.
Het Antwerpse D-CRBN – een spin-off van de Universiteit Antwerpen – kan CO2-moleculen splitsen met plasma, en er zo chemische bouwstenen van maken. Een plasmareactor trekt de moleculen uit elkaar, zodat er CO en O ontstaat. CO wordt gebruikt als bouwstof voor polymeren, chemicaliën en biobrandstof. De start-up wil in 2029 een plasmareactor in de haven van Antwerpen bouwen, die één miljoen ton CO2 per jaar kan verwerken. Investering: 150 tot 170 miljoen euro.
Voormalig Dow ingenieur John Gommers heeft een horizontale scheider ontworpen: de RevSep, een afkorting van reversible separation. Hij werkt daarbij samen met Anton Kiss, hoogleraar Process Systems Engineering bij de afdelingen Biotechnologie en Chemische Technologie van de TU Delft. De nieuwe scheidingstechnologie kan het energieverbruik van de chemische industrie significant terugdringen. Gommers en Kiss willen daarom graag zo snel mogelijk een werkend systeem bouwen van ongeveer drie meter lang en twee meter hoog. Daarvoor hebben ze financiële steun nodig van de industrie, de overheid of liever nog beide.
In Australië is een proces ontwikkeld dat gemengde kunststofstromen kan verwerken door het te laten smelten door wrijving. Het is een kosten- en energie-efficiënte oplossing voor lastig te recyclen afvalstromen. Om de installatie in Europa te commercialiseren zette Upp! samen met de Australische en ook Nederlandse partners het bedrijf Uppact op. Binnenkort staat de Australische pilotinstallatie in de Groningse Eemshaven.
Wilt u meer over deze en andere projecten weten? Neem dan een abonnement op Industrielinqs. Daarin houden wij u in een handig overzicht steeds kort op de hoogte van nieuwe projecten en lichten we regelmatig een project verder toe.
Kijk voor meer informatie op www.industrielinqs.nl/abonneren.
Google+