Trends in procesautomatisering

In de olie- en chemische industrie moet met steeds minder mensen hetzelfde of zelfs meer werk worden gedaan. De procesautomatisering ontwikkelt zich daarom voortdurend. Wat zijn de trends? Petrochem vroeg het aan verschillende bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in procesautomatisering.

Dagmar Aarts

 

Standaardisatie
Systemen in de industrie moeten in de toekomst net zo werken als een mobieltje thuis. Je moet er zonder problemen applicaties van verschillende leveranciers op kunnen zetten. In Duitsland en daarbuiten is een groep bedrijven, onder de naam Namur, daarnaast bezig met modulaire automatisering. Zij willen ervoor zorgen dat procesunits van verschillende OEM’s worden gestandaardiseerd, waardoor ze gemakkelijk aan elkaar zijn te koppelen. Een verandering doorvoeren in een fabriek kan dan eenvoudig door een module te vervangen of toe te voegen. Alle systemen hebben dezelfde interface om mee te communiceren.

Eenvoudiger
Er was een tijd dat instrumenten steeds meer moesten kunnen, waardoor ze ook ingewikkelder werden. Nu wordt apparatuur juist weer simpeler, zodat de configuratie ook makkelijker is. Een trend van de laatste paar jaar is dat instrumenten een webserver hebben (of met bluetooth verbonden kunnen worden). Via een tablet kan een monteur alle gegevens krijgen van het instrument en zien hoe hij hem in moet stellen. Zo kan je een instrument op een korte en snelle manier instellen. Bij wijze van spreken kan iedereen de configuratie doen.
Het is ook mogelijk dat een monteur vanaf een afstand meekijkt naar een instrument. Vanuit Nederland kan een monteur zo ondersteuning geven aan een fabriek in bijvoorbeeld Amerika. Hij kan data uitlezen, zeggen wat iemand moet doen of zelf eventuele modificaties uitvoeren.

Industrial Internet of Things/Cloud
Alle apparatuur, sensoren, applicaties et cetera in een fabriek kunnen via het internet met elkaar worden verbonden met het Industrial Internet of Things (IIoT). Dat biedt allerlei voordelen. Vanuit een centrale plek kan je monitoren wat de status is van een fabriek of meerdere fabrieken.
Het grote voordeel is dat het in de cloud draait. Alle updates, wijzigingen, softwareaanpassingen kunnen in de cloud worden gedaan. Dat betekent dat er geen risico is voor de plant en medewerkers. Het proces kan namelijk gewoon doordraaien terwijl bijvoorbeeld softwareaanpassingen worden uitgevoerd.
Endress+Hauser heeft een oplossing waarbij data wel de fabriek uit kan, maar er geen data vanuit de cloud naar de fabriek kan worden gestuurd. Toch zijn klanten op het moment nog terughoudend om de cloud te gebruiken vanwege cybersecurity. Het blijkt nog lastig om bedrijven ervan te overtuigen dat het echt veilig is.

Predictive
Met alle data die uit de cloud komt, kunnen bedrijven voorspellen wanneer een asset dreigt te falen. Je kunt onderhoud op precies het juiste moment doen. Niet te vroeg en niet te laat. Die data kan je ook gebruiken om vooruit te kijken bij bijvoorbeeld het opstarten van batchprocessen. Werken de instrumenten, pompen, tanks et cetera zoals het hoort? Zo weet je voordat je een batchproces start of de hele lijn goed werkt. Je hoeft niet halverwege het proces te stoppen.

Journalistieke verantwoording
Voor dit artikel zijn dertien bedrijven benaderd die zich bezighouden met procesautomatisering in de olie-, gas- en chemische industrie. Aan het artikel werkten uiteindelijk vier bedrijven mee: Rockwell Automation, Endress+Hauser, Schneider Electric en DWG.

Meer IT-personeel nodig
Vanuit de designsoftware is een heleboel data beschikbaar in een model. Deze data wordt gebruikt om een processimulatie te doen, maar ook automatisering wordt vanuit deze omgeving geregeld. Met deze database kunnen bedrijven automatisch bedieningsplaatjes en control-software voor een fabriek maken. Er zijn geen spreadsheets, ontwerptekeningen en mensen meer voor nodig. Je krijgt zero engineering voor applicaties.

Zero engineering
Een omgeving die steeds digitaler wordt, vraagt om ander personeel. Bedrijven die zich bezighouden met procesautomatisering, geven allemaal aan meer medewerkers nodig te hebben met een IT-achtergrond. Zij zijn nodig omdat apparatuur is aangesloten op internet, firewalls moeten worden geïnstalleerd en er rekening gehouden moet worden met cybersecurity. Operations technology (OT) en informatietechnologie (IT) komen steeds dichter bij elkaar.

Leasen
Niet zelf investeren, maar leasen. Schneider Electric geeft aan dat ze nu vaker de vraag krijgt of een bedrijf een systeem tijdelijk kan huren of voor langere periode kan leasen. Voor het leasen betalen bedrijven een bepaald bedrag per jaar. Schneider Electric zorgt dan voor de apparatuur en het onderhoud ervan.

Lights out production
Een fabriek zonder medewerkers. Dit is nog toekomstmuziek, maar toch is het idee dat het eraan gaat komen. Voor een fabriek waar niemand aanwezig is, moet de betrouwbaarheid van de procesautomatisering enorm hoog zijn. Je moet van tevoren al heel goed kunnen zien of er iets dreigt mis te gaan. En als er echt iets mis gaat, moet een medewerker op afstand een signaal krijgen zodat hij actie kan ondernemen. Er zijn al wat voorlopers op lights out production. Sommige fabrieken draaien ’s nachts al met veel minder of geen mensen. En er zijn natuurlijk onbemande platforms in de Noordzee.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Sign up

Sign up